Wie een paar jaar geleden het stationsplein in Zwolle bezocht, kwam terecht in een chaos van bussen, auto’s en fietsers. De omgeving lag vol asfalt en had een grauwe uitstraling. Vandaag de dag is diezelfde plek bijna onherkenbaar. Zoals Peter Snijders, burgermeester van Zwolle, stelt: ‘Elke dag is nu de groene loper uitgerold’.
Gemeente Zwolle wilde van het stationsgebied een groene verblijfsplek maken. Dat is gelukt! Die drukke rotonde en grote hoeveelheden asfalt maakten plaats voor een grote vijver, een ondergrondse fietsenstalling, plantenperkjes, bomen en fijne bankjes. Het plein vormt een groene toegang tot de binnenstad én een fijne plek om elkaar te ontmoeten.
De trappen naar de ondergrondse fietsenstalling zijn omringd door groene taluds. Heicom leverde hier Irrigatie units en Daktuinsubstraat. Marcel Straatman, verkoopadviseur bij Heicom, legt uit: “Het hemelwater dat valt, wordt opgevangen in de Irrigatie units. De units staan als een soort trap op elkaar. De ene unit is gevuld met substraat, het andere met water. Op die manier heeft iedere laag substraat zijn eigen waterreservoir. Het substraat trekt het vocht omhoog. Dit zorgt voor een ideale vochtvoorziening waarmee de beplanting optimaal kan groeien, ook in tijden van droogte.”
Marcel: "Bomen en planten hebben vocht, zuurstof, voeding en bodemleven nodig voor een gezonde groei. In een stad is het vaak een uitdaging dat bij elkaar te krijgen." We leggen onze steden namelijk helemaal vol met stenen en straatwerk. Daarbij hebben we te maken met verkeersbelasting en ondergrondse infrastructuur. De laatste jaren groeit de noodzaak om te vergroenen, zo ook in Zwolle. "Dat heeft te maken met de sterke groei van onze steden en de klimaatveranderingen. We krijgen te maken met langere periodes van droogte, heftigere regenbuien en hogere temperaturen. Vergroening helpt om een stad leefbaar te houden. Daarvoor wordt er tegenwoordig goed nagedacht over innovatieve plantplaatsinrichting. Zoals het vergroende talud bij de ondergrondse fietsenstalling.
Het stationsplein in Zwolle lag eerder vol asfalt. Als de zon even scheen, werd het ontzettend heet. Het was geen aangename locatie om te verblijven. De situatie van nu is veel aangenamer, je merkt ook dat mensen hier graag zijn. Ze spreken af met vrienden of zoeken een lekker plekje om te werken. Ook voor de horeca zal dit een positief effect hebben. Het verschil met jaren geleden is enorm."
VIDEO // Van paarse heide naar groene steden
Bekijk de video over het project in Zwolle.
Vergroening "Vergroening helpt om een stad leefbaar te houden."
Voor het stationsplein leverde Heicom verschillende substraten, met ieder hun eigen unieke eigenschappen. Zoals Boomgranulaat FIJN. Dit product wordt verwerkt in een plantplaats onder de bestrating. Het is dus niet te zien voor de bezoeker van het plein. Het boomgranulaat is bestand tegen verkeersbelasting en kent ondanks de belasting nog genoeg groeiruimte voor beworteling. Dankzij producten als Boomgranulaat, kunnen bomen blijven groeien en wordt opdruk van straatwerk voorkomen.
Bomengrond wordt verwerkt in de open grond. Dit product bevat voldoende organische stof, voor bodemleven en buffering van vocht en voeding. Bij het samenstellen kijken we naar chemische eigenschappen, zoals de pH, het zoutgehalte en de voedingswaarden. We houden ook rekening met fysische eigenschappen, zoals de korrelgrootte van het zand. De uitdaging is, dat het product vocht en voeding moet bufferen maar tegelijkertijd ook goed waterdoorlatend moet zijn.
Heicom leverde voor dit project de volgende substraten aan aannemer Donker Groen:
Wil je meer informatie over dit project en/of de gebruikte producten? We denken graag mee. Neem zelf contact op via de onderstaande gegevens óf vul het formulier in en laat je terugbellen.