Sportbedrijf Rotterdam exploiteert, onderhoudt en ondersteunt sportlocaties door heel de stad. Van gymzalen en sporthallen tot atletiekbanen, hockeyvelden en zwembaden. Sportcomplex Toepad is één van deze locaties.
Het parkeerterrein was één grote grijze asfaltplaat maar is omgetoverd tot een parkeerplaats met gras én een bijzonder plantje.
Opdrachtgever: Sportbedrijf Rotterdam
Aannemer: KWS
Leverancier substraten: Heicom
Leverancier graszaadmengsel: Van Iperen
Onder het oude parkeerterrein bevond zich een laag met Grauwacke gesteente. Hierop zijn onderzoeken uitgevoerd op waterdoorlatendheid en waterberging. Uit deze testen is gebleken dat Grauwacke kon blijven fungeren als drainerende laag. Boven op het gesteente is vervolgens 20 centimeter Stablegreen Medium verwerkt.
Arjan van Bodegom van Sportbedrijf Rotterdam: “Naast de noodzaak van de renovatie van het parkeerterrein, zagen we dit ook als kans om duurzaam aan te pakken. En extreme weersveranderingen vragen om andere oplossingen. De combinatie van zo’n groot oppervlakte dat waterbergend is én bestraat wordt met grasbetontegels zorgt ervoor dat dit bestendig is voor allerlei weersomstandigheden. Een mooi concept dat past bij de sportterreinen van Sportbedrijf Rotterdam”.
Arjan van Bodegom van Sportbedrijf Rotterdam “De combinatie van zo’n groot oppervlakte dat waterbergend is én bestraat wordt met grasbetontegels zorgt ervoor dat dit bestendig is voor allerlei weersomstandigheden."
Foto's najaar 2022 Foto's najaar 2022
Gras kan 20 tot 25 cm wortelen, indien het daarvoor de mogelijkheden krijgt. Vaak zien we dat grassoorten niet groeien door verdichting en dus beperkte groeiomstandigheden. Naast draagkracht is poriënvolume in de ondergrond van belang bij een duurzame grasparkeerplaats. Bij bestaande situaties waar zand of een puinbaan verwerkt is komen de graswortels al snel in de problemen. Stablegreen Medium is een substraat, dat ondanks verdichting nog genoeg holle ruimtes heeft.
Bovenop het Stablegreen Medium zijn grasbetonklinkers verwerkt. Deze klinkers zijn ingeveegd met Stablegreen IN substraat. Bij het samenstellen van dit substraat is graszaad doorgemengd. Hierdoor kan het gras zo snel mogelijk gaan kiemen. Marcel Straatman (Heicom) heeft in samenspraak met Bart Boot, grasdeskundige bij Van Iperen, een graszaad samengesteld van; Dijkenmengsel, Maaiminder en Microklaver.
Bijzonder aan dit project is dat we niet alleen grassoorten zien opkomen, maar ook klaver. Klaver kan goed tegen droogte en heeft daarnaast de eigenschap om stikstof uit de lucht te binden. De stikstof komt vrij in de bodem en wordt vervolgens gebruikt als voeding voor het gras en de klaver.
Klaver kan goed tegen droogte, sterft zelden af, blijft mooi donkergroen en groeit traag. Verder levert grasklaver een positieve bijdrage aan de bodemstructuur en -vruchtbaarheid. Door een actiever bodemleven wordt er meer organische stof gevormd. Niet alleen de wormen, ook de bloem bezoekende insecten als bijen en hommels zijn er blij mee.
Update april 2023 - Foto's Update april 2023 - Foto's