arrow-downarrow-leftarrow-rightarrow-upcitycloselinkedinmailotparksphonepinplussearchsportfieldstwitter Ga naar content
Naar ‘
Parken

Parkeerplaats of park?

Het Brinkpark in Apeldoorn was voorheen een betonnen plaat waar auto’s konden parkeren. Totdat de gemeente Apeldoorn besloot om een ondergrondse parkeergarage te bouwen en er een park bovenop te realiseren.

Heicom werkte mee aan het project en leverde bijna 2000 ton bomengrond, lava, daktuinsubstraat en molmmest. Nu is het geen betonnen plein waar het op zomerse dagen tien graden warmer is, maar een plek waar je heerlijk gaat zitten na een middag winkelen en waar jongeren zich uitleven op de skatebaan.

Locatie
-
Medewerker
Herbert van Werven
Project fase
Afgerond
Project datum
11-06-2014
Categorie
Parken
Heicom - shoot juni 2017-0046450.jpg
GOPR1015.jpg
Heicom - shoot juni 2017-0046477.jpg

Koninklijke allure

Het is zaterdag 25 mei 2013 als in Apeldoorn de parkeergarage en het stadspark aan de Brinklaan feestelijk worden geopend, samen met alle betrokkenen rondom de bouw. Na een periode van anderhalf jaar is het project succesvol afgerond.  

Na jaren van voorbereiding zijn het Brinkpark nieuwe stijl, de Brinklaangarage en de Grift officieel geopend. Het park, dat bij de opening is hernoemd tot Catharina Amaliapark, is een stadspark geworden met een ondergrondse parkeergarage en multifunctionele voorzieningen. Er zijn voorzieningen gepland die aansluiten bij verschillende gebruiksgroepen. Het park heeft een jeu de boulesbaan, een skatebaan, speelplek voor kinderen en een hondenuitlaatplaats. Bijzondere en waardevolle bomen zijn zoveel mogelijk gespaard. Rondom het stadspark is het verkeer te gast.

Verkoeling

Als je op je buik gaat liggen, kun je het water aanraken en de verkoeling zoeken.

Beken- en sprengensysteem

De Grift is een hoofdbeek in het bekenstelsel van Apeldoorn en werd vroeger gebruikt door de papiermolens. In de jaren van de economische groei is de beek ondergronds gebracht. Nu kabbelt De Grift weer als vanouds, tussen het groen. De gemeente Apeldoorn zag het belang van deze beken, als praktische ont- en afwateringsfunctie én de meerwaarde voor recreatie en leefomgeving. Ze is bezig met het bovengronds halen van het complete beken- en sprengensysteem van de stad. Als je op je buik gaat liggen, kun je het water aanraken en de verkoeling zoeken.

Heicom - shoot juni 2017-0046502.jpg
Heicom - shoot juni 2017-0046559.jpg
Heicom - shoot juni 2017-0046560-.jpg
Heicom - shoot juni 2017-0046520.jpg

Onze producten

Heicom heeft voor dit project het daktuinsubstraat en de bomengrond geleverd. Daktuinsubstraat zorgt voor een tijdelijke opvang van regenwater, zodat de riolen meer tijd hebben om het regenwater af te voeren. Verder zuivert de dakbegroeiing de lucht, waardoor de fijnstof afneemt. Daktuinen compenseren het verloren groen in aanzienlijke mate, de groene daken zorgen voor een groene leefomgeving wat positief doorwerkt in de samenleving.  

Groene daken bevochtigen de lucht en zorgen voor verkoeling, dit heeft een gunstig effect voor het microklimaat van de aangrenzende bebouwing, woningen en kantoren. De geleverde bomengrond is dusdanig samengesteld dat het een goede zuurstofvoorziening en waterbergingscapaciteit heeft en de boom de benodigde voedingsstoffen kan leveren.  

Het Catharina Amaliapark is een goed voorbeeld van hoe een ondergrondse parkeergarage, park en een watersysteem gecombineerd kunnen worden tot één compleet onderdeel van de stad, waarin de historie van het gebied benadrukt wordt.

Meer weten over dit project?

Wil je meer weten over dit project? Neem eens contact op met onze specialist op dit gebied. Doe dit via onderstaande gegevens of laat je terugbellen middels het formulier.

Directeur

Herbert van Werven

Deel dit project

Volgend project
Een Beter Ermelo