Een wandelend bos, je verzint het niet. Maar toch 'wandelde' er afgelopen zomer een bos door Leeuwarden. De bomen die door de stad dwaalden in grote houten bakken, stonden in boomsubstraat van Heicom.
Bekijk hier de video waarin Leeuwarden wordt omgetoverd tot wandelend bos!
Het is een megaproject in de binnenstad van Leeuwarden. Meile Postma is projectleider cultuurtechniek bij de gemeente Leeuwarden en verantwoordelijk voor de hele praktische uitvoer van dit project. “De kunstenaar had allerlei creatieve ideeën, maar dat moesten wij nog wel zien uit te voeren.” Er moesten bijvoorbeeld 800 bakken komen waar 1250 bomen in kwamen te staan. Na een aantal testversies werd de uiteindelijke bak gemaakt van hout. “Maar de kunstenaar vond ze te netjes, dus hij heeft ze allemaal laten insmeren met modder zodat ze er oud uit kwamen te zien. Je verzint het niet!”
Ook bij het uitzoeken van de bomen bleek er een verschil van inzicht te zijn in wat ‘een mooie boom’ is. Meile: “Wij kijken vanuit de gemeente naar bomen die aan het Handboek Bomen voldoen. Zeg maar een boom die eruit ziet als een lolly, zonder gekke zijtakken. Maar de kunstenaar wilde juist de bomen die de selectie eigenlijk niet halen, de kneusjes, met een gekke vorm en lage takken.”
Uiteindelijk werd het een goed compromis, want de bomen kunnen toch echt niet te bijzonder zijn. “Alle bomen zijn betaald uit toekomstige projecten, vanuit het idee; waar moeten nieuwe bomen komen. Zo komen er uiteindelijk bomen uit Bosk in een nieuwbouwwijk in Leeuwarden, maar ook in bestaande wijken in Leeuwarden die graag wat meer groen willen. Het nabijgelegen dorp Akkrum wil wel 70 bomen en komt ze zelfs met een boot halen.
Marcel Straatman, manager Sales van Heicom, is ook enthousiast over dit project. “Er wordt zoveel over gepraat, door het hele land hoor ik mensen over Bosk. Dan ben ik wel trots dat wij daar ook een steentje aan hebben bijgedragen.” Heicom leverde het boomsubstraat voor in de bakken. Want de bomen staan dan wel in die bakken, ze moeten het er ook 100 dagen in overleven en niet te vroeg in de herfstkleur zijn voordat ze uitgeplant worden. “Het substraat dat een andere leverancier had gebruikt was niet goed genoeg. Ik ben blij dat de bomen het zo goed doen op ons substraat. En het was ook mooi om zo mee te denken naar de beste oplossing voor dit specifieke vraagstuk.”
Over de samenwerking zijn de beide heren ook erg enthousiast. Meile: “Het was best een lastige planning, er veranderde continu van alles, maar we konden snel schakelen met Heicom en er werd zelfs last minute nog hard gewerkt om alles rond te krijgen.” Ook de Planning, die op vrijdag om 16.00 uur soms nog allemaal telefoontjes moest doen om het geregeld te krijgen. Marcel: “Een dik compliment voor onze planner Richard.”
Bosk is een project wat bij uitstek past bij Heicom. “Groen in de binnenstad, dat is ons ding”, zegt Marcel. “En dit is een mooi project van bewustwording wat groen met je omgeving doet, vooral als het daarna weer doorreist naar een andere plek en je het dus weer mist.”
Bomen in de stad zien er niet alleen leuk uit, maar ze dienen ook een belangrijker doel. Marcel: “Door bomen kan de temperatuur in de binnenstad wel 4-5 graden dalen. Door de schaduw is het koeler, maar de bomen nemen ook veel vocht op en verdampen dit, waardoor de temperatuur ook lager wordt.” Of dat met deze bomen nu ook al zo’n verschil maakt valt te betwijfelen, maar dat het schaduw geeft is een zekerheid.
Neem gerust contact met ons op als je meer wilt weten over deze samenwerking. Doe dit via onderstaande gegevens of laat je terugbellen door het formulier in te vullen.